+3630/386-01-41

info@treepla.hu

Tudnivalók…

Mi az a PLA?

A PLA a polylactic acid, magyarul politejsav rövidítése. Ez egy biológiai úton lebomló anyag, amelyet magas keményítő tartalmú növényekből állítanak elő, mint például kukorica, burgonya, rizs, stb. A PLA hőre lágyuló polimer, ennek a tulajdonságának köszönheti sokrétű felhasználhatóságát.

PLA előnyei:

  • 100%-ban természetes alapanyagú, nem tartalmaz fosszilis anyagokat.
  • Megfelelő körülmények között (páratartalom és hőmérséklet) biológiai úton lebomlik, komposztálható.
  • A PLA előállításához (és lebontásához) lényegesen kevesebb energiára van szükség, mint a hagyományos, kőolaj származékokból készített műanyagokéhoz, így a gyártási folyamatok is környezetkímélőbbek. A PLA ökológiai lábnyoma akár 90%-kal is kedvezőbb lehet, az imént említett műanyagokénál.
  • Ipari felhasználásra szánt növények termesztésére rengeteg olyan terület áll rendelkezésünkre, ahol étkezési gabonákat nem ültethetnek a mezőgazdászok, ráadásul ezen növények segítenek a légköri szén-dioxid megkötésében is.
  • Jelenleg nem vonatkozik rá a környezetvédelmi termékdíj fizetési kötelezettség.

Elbomló vagy lebomló?

Fontos különbséget tenni az elbomló és a lebomló anyagok között.

Már jópár évvel ezelőtt is találkozhattunk azzal a jelenséggel, hogy a több hónapja félretett bevásárlószatyor egyszer csak apró darabokra kezdett széthullani. Azonban ez a hagyományos műanyag egy módosított előállítási technológiájának volt köszönhető. Az ilyen zacskók, szatyrok apró, akár szabadszemmel nem látható darabkái ugyanúgy  több száz év alatt bomlanak el, és szennyezik a földet, az óceánokat, mint azok a petpalackok, melyekről megannyi képet látunk nap mint nap. Sőt, mivel viszonylag gyorsan mikrodarabokra hullik, ezért újrahasznosítani sem lehet.

Ezzel szemben a biológiailag lebomló anyagok, mint a PLA is, mikroorganizmusok és gombák segítségével valóban lebomlanak. Ahogy azt már említettük, ehhez a folyamathoz megfelelő körülmények kellenek (kb. 60°C és 70 %-os páratartalom). Ezért is van az, hogy habár azt olvashatjuk ezeken a termékeken, hogy komposztálható, 1-2 hét alatt nagy valószínűséggel nem fog lebomlani az otthoni komposztálónkban.

Akkor miért is jobb a PLA?

Ha a PLA kommunális hulladékként végzi, még akkor is sokkal jobb a helyzet, mint a műanyagok esetében, hiszen, ha nem is pár hét alatt, de pár év alatt még a legrosszabb körülmények között is lebomlik, és azért az 1-2 vagy akár 10 év is lényegesen kevesebb idő a 300-500 évnél. Mindemellett a bomlás során csak természetes anyagok kerülnek a földbe, a tengervizekbe, és így később az ételeinkbe. A legrosszabb eset, hogy egy PLA termék az égetőben végzi, ebben az esetben annak kell örülnünk, hogy mérgező gázok nélkül történik a megsemmisülés. És mindenképpen szem előtt tartandó az a tény is, melyet szintén említettünk már, hogy a PLA előállítása során mennyivel kevesebb energiára van szükség.

Mire kell figyelni?

  • A biológiailag lebontható műanyagokat a hagyományos műanyagoktól elkülönítve kell szelektíven gyűjteni, hogy azokat később újra tudják hasznosítani. Amennyiben nincs lehetőség a szelektív gyűjtésre, abban az esetben a kommunális hulladékba keveredve a környezeti tényezőktől függően pár éven belül lebomlik.

A jelenlegi helyzet az, hogy a biológiailag lebomló anyagok szétválogatása gazdasági szempontból még nem éri meg, azonban a PLA és egyéb bioműanyagok elterjedésével várhatóan rövid időn belül megindul ezen anyagok szelektálása is. A cél mindenképp az ipari komposztálás és újrahasznosítás, ennek azonban előfeltétele az imént említett alapanyagok elterjedése, a hagyományos, környezetszennyező műanyagok háttérbe szorítása, leváltása. (Jelenleg a biológiai lebomló műanyagok felhasználása bőven 1 % alatti a kőolaj-alapanyagúakhoz képest, de ez a szám napról-napra nő.)

Mi az a CPLA?

Egy kristályosított PLA, amelyet egy adalékanyag segítségével állítanak elő a PLA-ból, ezáltal egy nagyobb hőtűrőképességű anyagot kapva. A CPLA 90°C körüli hőmérsékletig használható.

Mit kell tudni a cukornádról?

A cukornádból történő cukorlé előállítása során keletkezett – egyáltalán nem elenyésző mennyiségű -hulladék további hasznosításával olyan anyagot sikerült előállítani, mely tökéletesen helyettesít bizonyos fa alapanyagú papír, valamint kőolaj alapanyagú műanyag eszközöket. Ezen termékek jellemző tulajdonságai közé tartoznak az alábbiak: erős, hőálló (akár mikrózható is), fagyálló (kb és zsírálló. Éppen ezért tökéletes megoldás egy cukornád tál a hideg és meleg ételek átmeneti tárolására. A cukornád edények előállítása során (hasonlóan a PLA-hoz) lényegesen kevesebb energia szükséges, mint a PP/PS megfelelőjükhöz. Összegezve tehát mind alapanyagát tekintve, mind az előállítást illetően a cukornád az egyik leginkább környezetbarát megoldás az egyszerhasználatos eldobható termékek előállításához.

Mit jelent az, hogy fenntartható erdőgazdálkodás, és miért fontos?

A fenntartható erdőgazdálkodás lényege, hogy az erdőket úgy kell kezelni, hogy minden belőlük származott haszon a következő generációk számára is hasonlóképpen élvezhető lehessen. Ez röviden annyit jelent, hogy minden egyes kivágott fa után újabb csemetét kell ültetni. A tudatos fatelepítés – még ha gazdasági haszon miatt is történik – nagyban segíti a klímaváltozás mérséklését. Továbbá a fák oxigént termelnek, mely az élet láthatatlan, ám elengedhetetlen része, elnyelik a szén-dioxidot, élőhelyet biztosítanak az emberek, az állatok, valamint a növények számára, szabályozzák a hőmérsékletet, kordában tartják a szeleket, jó víztározók, megtisztítják a földet, megújuló forrásként alapanyagot biztosítanak az ember számára, és még sorolhatnánk, mennyi mindenben segítik az életünket.

Szelektív vagy kommunális hulladék?

Magyarországon egyelőre sem a PLA, sem a cukornád termékek szelektív gyűjtése, ipari komposztálása nem megoldott, így ezen edényeket, eszközöket a kommunális hulladéktárolókba kell elhelyezni. 

Mit jelent a fenntarthatóság?

A fenntarthatóság manapság igen divatos kifejezéssé vált, azonban sokan nem tudják, hogy fenntarthatóság alatt nem csupán környezetvédelmi dolgokat értünk.

A fenntarthatóság a fenntartható fejlődés rövid elnevezése, mely az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által született meg a 80-as években. Úgy fogalmazták meg, hogy a fenntarthatóság egy olyan fejlődési folyamat, amely „kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket”. (1987. ENSZ – Brundtland-jelentés) Ez a megfogalmazás remekül tükrözi, hogy a gazdasági fejlődés épp úgy oka a környezeti, mint a szociális problémáknak. Ezen három terület egymástól el nem különíthető.

A fejlődés ebben az értelemben kizárólag a minőségbeli javulásra utal, nem pedig a mennyiségi növekedésre.

Az ENSZ megfogalmazása szerint a fenntarthatóságnak 3 alapelve van:

  1. „Amit a környezetbe bocsátunk, az nem haladhatja meg a környezet befogadó/feldolgozó képességét.
  2. Amit a környezetből kitermelünk, az nem haladhatja meg a környezet újratermelő képességét.
  3. A nem-megújuló erőforrások felhasználásának a mértéke nem haladhatja meg azt az ütemet, amilyen arányban helyettesíteni tudjuk őket megújuló erőforrásokkal.”

Továbbá az alapelvek közé sorolták még többek között a szolidaritást (generáción belül és a generációk között), a társadalmi igazságosságot és felelősséget, a helyi erőforrások preferálását, valamint felhívták a figyelmet az elővigyázatosságra és a megelőzésre.

A fenntarthatóságról szóló Rio+20 ENSZ konferenciát 2012-ben rendezték meg, majd az ott született döntések alapján 2015-ben fogadták el a 2015 utáni Fenntartható Fejlődési Keretrendszert. Ezen rendszer megszületésében Magyarország a kezdetektől fontos szerepet vállalt. A Fenntartható Fejlődési Célok az ENSZ egyik legnagyobb vállalkozása a benne megfogalmazott 17 céllal és 169 alcéllal, melyben többek között az éghajlatváltozás elleni fellépés mellett szerepet kap az éhezés megszüntetése vagy a köztisztaság fontossága, és egyéb társadalmi célok is.

TREE-PLA és a fenntarthatóság

A TREE-PLA jelmondata, hogy „Minden számít”, tökéletesen összhangban van az ENSZ által elvárt lépésekkel. Természetesen az igazi megoldást az jelentené, ha az eldobható, egyszer-kétszer használatos tárgyainkat teljes mértékben száműznénk a mindennapjainkból, azonban tudjuk, hogy ez, a mai életvitel mellett megvalósíthatatlan. Így marad az a megoldás, hogy a környezetre ártalmas műanyagokat leváltjuk környezetbarát, lebomló, 100%-ban újrahasznosítható alapanyagú termékekre, és amennyire csak lehet, oda kell figyelnünk arra, hogy minimalizáljuk ezen termékek használatát. A TREE-PLA alternatív csomagolási megoldásokat kínál a környezet, a gazdaság és a társadalom megóvása, javítása érdekében.